Tekstversie 7 tot 11 jaar Terug naar keuze leeftijd

In het ziekenhuis

Onthaal

Onthaalbediende

Als je het ziekenhuis binnen gaat, kom je in het onthaal. Achter de onthaalbalie staat een giraf: "Ik ben Guy, maar iedereen noemt mij Raf. Gek hé? Ik werk in het onthaal. Ik ben dus de eerste persoon die je tegenkomt in het ziekenhuis. Ik ontvang alle patiënten en bezoekers. Ik ken heel het ziekenhuis en kan iedereen de weg wijzen. Mij kan je echt alles vragen!"

Wegwijzers

In het ziekenhuis zijn heel veel kamers, gangen en trappen. Zonder hulp zou je zeker de weg verliezen. Daarom vind je in heel het ziekenhuis borden en wegwijzers die je de juiste richting wijzen. De weg die je moet wandelen noemen we ook wel een "route". Zo kunnen bezoekers en patiënten hun eigen weg vinden in het ziekenhuis.

Een rolstoel

In het onthaal vind je ook een rolstoel. Dit is een stoel op wielen! Als je niet goed kan stappen, dan kan je met deze rolstoel door heel het ziekenhuis rijden. Je mama of je papa kunnen je dan duwen, terwijl jij lekker uitrust. Een beetje zoals een taxi voor één persoon! Maar als je echt geluk hebt, dan heb je geen rolstoel nodig!

Dokterskamer

Dokter Haai

Haai! Ik ben dokter Haai. Als je ziek bent of pijn hebt, dan onderzoek ik je. Zo weet ik waarom je ziek bent en welke medicijnen je best neemt. Soms moeten er ook speciale foto's genomen worden, waarmee ik de binnenkant van je lichaam kan zien. Daarvoor moet je dan even naar de medische beeldvorming. Zo weet ik meteen wat ik moet doen om je te genezen.

De computer van de dokter

Dit is de computer van de dokter. Wanneer de dokter je onderzoekt, onthoudt deze computer alle belangrijke dingen over jou: wie je bent, welke ziekte je hebt en hoe je best kan genezen. Zo vergeet de dokter nooit iets en weet hij alles van alle patiënten in het ziekenhuis.

Een otoscoop

Een otoscoop is een klein apparaatje waarmee de dokter in je oor kan kijken. Het is een vergrootglas met een ingebouwd lichtje. Een perfecte "oorkijker" dus. Zo kijkt de dokter na of je geen oorontsteking hebt. Misschien trekt hij ook zachtjes aan je oorlel om nog beter je trommelvlies achter in je oor te zien. Wablief zeg!

De verpleegeenheid

Verpleger Konijn

Hoi, ik ben verpleger Konijn. Welkom op de pediatrie. Dat is een ander woord voor de kinderafdeling van het ziekenhuis. In deze gang zijn alle kamers speciaal voor kinderen. Samen met de andere verpleegsters en verplegers verzorg ik hier de zieke kinderen. En wanneer een lampje boven een kamerdeur gaat branden, komen we even langs om te helpen.

Dokter Haai

Haai! Ik ben dokter Haai. Ik kom regelmatig op bezoek bij alle zieke kinderen. Zo kan ik je vragen hoe je je voelt en kijk ik na of je goed geneest. Ik spreek ook af met de verpleegsters hoe ze je best verzorgen. Zo kan je snel weer naar huis.

Verpleegster Nijlpaard

Hallo, ik ben verpleegster Nijlpaard. Voel je je niet zo goed? Dan kom ik langs om even te helpen. Ik ben heel vriendelijk en probeer je altijd op te vrolijken. Ik praat ook met je mama of je papa, zodat ze weten hoe het met je gaat.

Medicatiekar

Dit is een medicatiekar. In een medicatiekar zitten alle medicijnen voor alle kinderen. Ze zit vol met pilletjes, zalfjes en siroopjes. De verpleegster kan hiermee rondrijden, van kamer tot kamer. Zo krijg je makkelijk de juiste medicijnen bij je aan bed.

Ontsmettingsmiddel

Dit is ontsmettingsmiddel. Sommige ziektes zijn besmettelijk. Dat betekent dat ze andere kinderen kunnen ziek maken. Een gebroken been is niet besmettelijk, maar een griep wel.

De verpleegsters en dokters maken daarom hun handen proper met ontsmettingsmiddel wanneer ze een kamer binnen of buiten gaan. Zo gaan alle bacteriën weg en wordt er niemand anders ziek.

Patientenkamer

Verpleegster Pinguïn

Hallo, ik ben verpleegster Pinguïn. Ik ben de coolste verpleegkundige van het ziekenhuis, want ik kom helemaal van de Zuidpool. Ik kom regelmatig in je kamer om je te verzorgen en medicatie te geven. Ik breng ook je eten en help je wanneer je iets niet goed zelf kan. Wanneer je me nodig hebt, druk je op het knopje boven je bed. Dan kom ik even later tevoorschijn. Als dat niet mega-luxe-cool is!

Infuus

Dit is een infuus. Pilletjes en siroop moet je doorslikken, maar sommige medicatie gaat helemaal niet langs je mond. Dan gebruiken we een infuus. Dat is een zakje met medicatie dat via een buisje rechtstreeks in je arm loopt. Druppeltje voor druppeltje. Niet alle kinderen hebben dit nodig. Wanneer je voor het eerst een infuus krijgt, voel je even een klein prikje. Maar daarna voel je er niets meer van. En je wordt snel weer beter!

Eten op bed

Eten op bed! Net zoals in een chic hotel. In het ziekenhuis word je natuurlijk altijd verwend. Je krijgt altijd iets gezond, en natuurlijk ook een lekker dessertje!

Bezoek

Joepie! Bezoek! In het ziekenhuis mogen je familie en vrienden op bezoek komen. Misschien hebben ze wel een kaartje of zelfs een klein cadeautje bij zich.
Ze mogen niet altijd op bezoek komen, enkel tijdens de bezoekuren. Anders wordt het te druk en kunnen de dokters en verpleegsters hun werk niet goed doen.
Maar je mama of je papa, die mogen wel altijd bij je blijven. Ze krijgen een zachte stoel en soms zelfs een bedje om ‘s nachts bij je te blijven slapen. Dat is toch net iets gezelliger dan alleen, hé.

Operatiekamer

Dokter Haai

Haai! Ik ben dokter Haai. Welkom in de operatiekamer. Hier hebben we alles klaargemaakt om je te opereren. Hier staan veel speciale toestellen en lampen en draadjes. En alles is hier heel erg proper. We hebben zelfs maskertjes en hoedjes op om alles super net te houden. Ik lijk wel Batman! Jij zet zelf ook best een mutsje op, zodat er geen haartjes in mijn oog vliegen.

Anesthesist Vos (met maskertje)

Hoi, ik ben dokter Vos. Ik ben anesthesist. Dat betekent dat ik de dokter ben die ervoor zorgt dat je heerlijk slaapt tijdens de operatie. Daarvoor gebruik ik speciale medicatie. En ook een maskertje met slaaplucht. Als ik dit maskertje voor je mond en neus hou, dan dommel je meteen in. Slaap lekker, tot straks!

Verpleegster Pinguïn (met operatiemateriaal)

Hallo, ik ben verpleegster Pinguïn. Herken je me nog in mijn operatiekostuum? Tijdens de operatie help ik de dokter een handje. Ik geef de juiste instrumenten aan, zodat de dokter niet over en weer moet lopen. Na de operatie breng ik je ook naar de recovery. De recovery is een kamer waar je rustig kan wakker worden. En dan mag je weer naar je kamer!

Monitor

Dit is een monitor. Dit toestel meet je hartslag en je ademhaling.
Voor de operatie kleeft de verpleegster ronde stickers op je lichaam. Ik hoop dat je tegen kietelen kan! Aan deze stickers worden de draadjes van de monitor gehangen. Zo tekent de monitor met mooie lijntjes wanneer je ademt en hoe snel je hart slaat. Op die manier weten de dokters precies wat ze moeten doen tijdens de operatie.

Medische beeldvorming

Medewerker Reiger

Hey daar! Ik ben de Rode Reiger. Ik werk in de medische beeldvorming. Dat betekent dat ik foto’s maak van je binnenkant. En daar voel je helemaal niets van!
Je moet wel heel goed stilliggen. Als je beweegt lukt de foto niet goed.
Op zo’n foto kan de dokter zien of je iets gebroken hebt. Of soms of er iets anders mis is vanbinnen. Zo weet de dokter hoe hij je kan genezen.

CT-scanner

Hoor je dat gezoem? Dat is een CT-scanner.
Wanneer je een CT-scan moet laten maken, moet je gaan neerliggen op een verschuifbare tafel. Die voert je door een tunneltje. In dit tunneltje zie je rode lichtjes die een hele hoop foto’s maken van jouw binnenkant. Zo kan de dokter nóg beter zien waarom je ziek bent.
Het doet helemaal geen pijn hoor, maar het is wel belangrijk om zo stil mogelijk te blijven liggen.

Loodschort

Dit is een loodschort. Hij ziet er wel uit zoals een gewone schort, maar is veel dikker en veel zwaarder. Er zitten namelijk loden plaatjes in. De stralen van al de machines van de medische beeldvorming kunnen niet door lood. Zo krijgt de Rode Reiger niet heel de dag stralen in zijn lijf, want dat zou nu ook weer niet zo gezond zijn.

Medische beelden

Dit zijn medische beelden. Foto’s van de binnenkant van je lichaam. We sturen deze beelden naar de dokter. Hij kan dan zien of er een bot gebroken is of iets anders mis is. Zie jij ergens een bot dat gebroken is? Misschien kan je dat snel herstellen met een stukje plakband?

Speelkamer

Speeljuf Walvis

Hey daar! Ik ben Walla Vis, de speeljuf van het ziekenhuis! Fijn dat je naar onze speelkamer komt. Hier kunnen alle kinderen uit het ziekenhuis komen spelen en tekenen en lezen. Dit is dus zeker de plezantste plaats in het ziekenhuis! Kijk maar eens rond, je vindt vast wel iets tof.

Speelkameraapje

Oe-oe-ah-ah! Ik ben Chimp! Ik moest ook naar het ziekenhuis komen. Mijn arm deed pijn. Maar nu is het al veel beter. Oe-oe. Mag ik je speelkameraapje zijn? Vertel me eens waar jij het liefst mee speelt? Oe-Oe.

Boeken

Boeken! In de speelkamer staat ook een kast vol boeken! Je kan de boeken hier lezen, of je kan ze lenen en meenemen naar je kamer. Soms leest de speeljuf zelfs een boek voor. Dat mag je haar altijd vragen!