Tekstversie 3 tot 6 jaar Terug naar keuze leeftijd

In het ziekenhuis

Het onthaal

Guy in het onthaal

Als je het ziekenhuis binnen gaat, kom je in het onthaal. In het onthaal staat een giraf: "Ik ben Guy, maar iedereen noemt mij Raf. Ik ben dan ook een giraf. Ik werk in het onthaal. Ik ken heel het ziekenhuis en kan iedereen de weg wijzen. Mij kan je echt alles vragen!"

Wegwijzers

In het ziekenhuis zijn er meer dan honderd kamers! Het lijkt wel een doolhof. Daarom hangen er overal pijlen en borden om de weg te wijzen. Je kan de weg natuurlijk ook altijd vragen. Dat is nog makkelijker!

Een rolstoel

In het onthaal vind je ook een rolstoel. Dit is een stoel op wielen! Als je been of je voet heel veel pijn doet, dan kan je niet goed stappen. Je kan dan in deze rolstoel gaan zitten en je mama of je papa duwen je. Zo kan je gemakkelijk door heel het ziekenhuis rijden!

De dokterskamer

Dokter Haai

Haai! Ik ben dokter Haai. Ik eet graag vis. Als je ziek bent of pijn hebt, dan onderzoek ik je. Zo weet ik waarom je ziek bent en welke medicijnen je best neemt. Zo weet ik meteen hoe ik je kan genezen.

De computer van de dokter

Dit is de computer van de dokter. Deze computer onthoudt alles wat de dokter weet over alle zieke mensen in het ziekenhuis. Zo vergeet de dokter niets dat belangrijk is en kan hij je beter genezen.

Een otoscoop

Dit is een otoscoop. Met dit gekke lampje kijkt de dokter in je oor. Zo kan hij zien of je een oorontsteking hebt. Of zit er misschien een banaan in je oor?

De verpleegeenheid

Verpleger Konijn

Hoi, ik ben verpleger Konijn. Welkom op de kinderafdeling van het ziekenhuis. In deze gang zijn alle kamers speciaal voor kinderen, met vrolijke kleuren en mooie tekeningen. We maken het samen zo plezant mogelijk!

Dokter Haai

Haai! Ik ben dokter Haai. Ik kom hier op bezoek bij alle zieke kinderen. Zo kan ik zien of je goed geneest en kan je snel weer naar huis.

Verpleegster Nijlpaard

Hallo, ik ben verpleegster Nijlpaard. Ik ben heel vriendelijk en probeer je altijd op te vrolijken. Ik praat ook met je mama of je papa, zodat ze weten hoe het met je gaat.

Medicatiekar

Dit is een medicatiekar. Ze zit vol met pilletjes, zalfjes en siroopjes. De verpleegster rijdt hiermee van kamer tot kamer. Zo krijg je makkelijk de juiste medicijnen bij je aan bed.

Ontsmettingsmiddel

Dit is ontsmettingsmiddel. De verpleegsters en dokters maken hiermee hun handen goed proper. Zo maken ze geen andere kinderen ziek.

Patientenkamer

Verpleegster Pinguïn

Hallo, ik ben verpleegster Pinguïn. Ik kom regelmatig in je kamer om je te verzorgen. Ik breng ook je eten en help je wanneer je iets niet goed zelf kan. Wanneer je me nodig hebt, druk je op het knopje boven je bed. Dan kom ik even later tevoorschijn. Dat is super-makkelijk!

Infuus

Dit is een infuus. Dat is een zakje met medicatie dat via een buisje in je arm loopt. Niet alle kinderen hebben dit nodig. Wanneer je voor het eerst een infuus krijgt, voel je even een klein prikje. Maar daarna voel je er niets meer van. En je wordt snel weer beter!

Eten op bed

Eten op bed! Net zoals in een chic hotel. In het ziekenhuis word je natuurlijk altijd verwend. Je krijgt altijd iets gezond, en natuurlijk ook een lekker dessertje!

Bezoek

Joepie! In het ziekenhuis mogen je familie en vrienden op bezoek komen. Misschien hebben ze wel een kaartje of zelfs een klein cadeautje bij zich.
Je mama of je papa mogen ook altijd bij je blijven. Ze krijgen soms zelfs een bedje om ‘s nachts bij je te blijven slapen. Dan ben je ‘s nachts niet alleen!

Operatiekamer

Dokter Haai

Haai! Ik ben dokter Haai. Welkom in de operatiekamer. Hier staan veel speciale toestellen en lampen en draadjes. En alles is hier heel erg proper. We hebben zelfs maskertjes en hoedjes op om alles netjes te houden. Jij zet zelf ook best een mutsje op, zodat er geen haartjes in mijn oog vliegen.

Anesthesist Vos (met maskertje)

Hoi, ik ben dokter Vos. Ik ben anesthesist. Dat betekent dat ik de dokter ben die je lekker laat slapen tijdens de operatie. Ik gebruik een maskertje met slaaplucht. Als ik dit maskertje voor je mond en neus hou, dan dommel je meteen in. Slaap lekker, tot straks!

Verpleegster Pinguïn (met operatiemateriaal)

Hallo, ik ben verpleegster Pinguïn. Herken je me nog in mijn operatiekostuum? Tijdens de operatie help ik de dokter. Ik geef de juiste instrumenten aan.

Monitor

Dit is een monitor. Dit toestel tekent met mooie lijntjes wanneer je ademt en hoe snel je hart slaat. Op die manier weten de dokters precies wat ze moeten doen tijdens de operatie.

Medische beeldvorming

Medewerker Reiger

Hey daar! Ik ben de Rode Reiger. Ik werk in de medische beeldvorming. Dat betekent dat ik foto’s maak van je binnenkant.
Op zo’n foto kan de dokter zien of je iets gebroken hebt. Zo weet hij meteen hoe hij je kan genezen.

CT-scanner

Hoor je dat gezoem? Dat is een CT-scanner.
Wanneer je een CT-scan moet laten maken, moet je gaan neerliggen op een verschuifbare tafel. Die voert je door een tunneltje. In dit tunneltje zie je rode lichtjes die een hele hoop foto’s maken van jouw binnenkant. Zo kan de dokter nóg beter zien waarom je ziek bent.
Het doet helemaal geen pijn hoor, maar het is wel belangrijk om zo stil mogelijk te blijven liggen.

Loodschort

Dit is een loodschort. Hij ziet er wel uit zoals een gewone schort, maar is veel dikker en veel zwaarder. Er zitten namelijk loden plaatjes in. Die beschermen de Rode Reiger tegen de straling van alle machines hier.

Medische beelden

Dit zijn medische beelden. Foto’s van de binnenkant van je lichaam. We sturen deze foto’s naar de dokter. Hij kan dan zien of er een bot gebroken is. Zie jij ergens een bot dat gebroken is? Misschien kan je dat snel herstellen met een stukje plakband?

Speelkamer

Speeljuf Walvis

Hey daar! Ik ben Walla Vis, de speeljuf van het ziekenhuis! Fijn dat je naar onze speelkamer komt. Hier kunnen alle kinderen uit het ziekenhuis komen spelen en tekenen en lezen. Dit is dus zeker de plezantste plaats in het ziekenhuis! Kijk maar eens rond, je vindt vast wel iets tof.

Speelkameraapje

Oe-oe-ah-ah! Ik ben Chimp! Ik moest ook naar het ziekenhuis komen. Mijn arm deed pijn. Maar nu is het al veel beter. Oe-oe. Mag ik je speelkameraapje zijn? Vertel me eens waar jij het liefst mee speelt? Oe-Oe.

Boeken

Boeken! In de speelkamer staat ook een kast vol boeken! Je kan de boeken hier lezen, of je kan ze lenen en meenemen naar je kamer. Soms leest de speeljuf zelfs een boek voor. Dat mag je haar altijd vragen!